توصیه های لازم برای کاهش میزان تلفات بره ها :

بره

الف: عوامل مادری (ملاحظات لازم در خصوص میش آبستن پا به ماه)

- ایجاد زایشگاه انفرادی برای گوسفندان آبستن برای جلوگیری از هر گونه ضربه یا آسیب فیزیکی به بره در موقع زایمان

- ضدعفونی کردن و بهداشتی نگه داشتن دامداری و بویژه زایشگاه جهت جلوگیری از ایجاد و شیوع بیماری های عفونی و میکروبی مانند بروسلولز(تب مالت در انسان) – لپتسپیروز- تب کیو – بلوتانگ (زبان آبی)

- ایمن بودن دامداری و زایشگاه از نفوذ هر گونه حیوان شکاری مثل گرگ شغال یا روباه و غیره

- ایجاد تهویه مناسب در دامداری و زایشگاه و عنایت به عدم ایجاد کوران و جریان  مستقیم باد بر روی بدن میش مادر و بویژه بره ها

- بالا نگه داشتن دمای زایشگاه بویژه در فصول سرد سال (دمای بالای 17 درجه سانتی گراد)

- خشک نگه داشتن کف دامداری و زایشگاه و فراهم نمودن بستر تمیز در زایشگاه

- نگهداری میش مادر و بره در کنار هم برای چند روز اول تا یک رابطه عاطفی قوی بین آنها برقرار شود تا میش مادر به شیردادن بره یا بره هایش رغبت و تمایل پیدا کند.

- مطمئن شدن دامدار از تولید شیر و آغوز کافی توسط میش مادر برای بره ها

- مطمئن شدن دامدار از اینکه در میش های چند قلو زا آیا مادر از همه بره ها مراقبت می کند و آنها را شیر می دهد.

- نظارت بیشتر دامدار بر روی میش های آبستن شکم اول و همچنین میش هایی که با سخت زایی زایمان می کنند.

- جلوگیری از ایجاد هر گونه استرس صوتی چه از طریق انسانها یا سگ و یا ماشین آلات در زایشگاه بویژه در بزها

- پرهیز از تغییر ناگهانی رژیم و جیره غذایی دام آبستن (حداقل مدت زمان لازم برای سازگار شدن شکمبه و دستگاه گوارشی 2 الی 3 هفته می باشد)

- تغذیه میش مادر با کنسانتره عالی در 6 هفته آخر آبستنی جهت آماده سازی میش برای تولید شیر و آغوز و تامین احتیاجات بدنی جنین.

– میش های آبستن دو قلوزا یا چند قلو زا بایستی از سطح بالایی از جیره غذایی برخوردار باشند و میزان کنسانتره جیره آنها بیشتر باشد.

- جلوگیری از قرارگرفت بلند مدت گوسفند آبستن در زیر تابش آفتاب بویژه در مراتع با ایجاد سایه بان
- نظارت بر زمان جفت گیری ها و استفاده از تکنیک های همزمان سازی فحلی برای آگاهی از زمان زایمان و مدیریت تولید مثلی بهتر گله

- در هر آغل بره زایی تعبیه شده در زایشگاه بایستی حداقل 2 متر مربع فضا داشته باشد و یک گوشه امن جهت پناه بره نوزاد وجود داشته باشد
- دامدار بعد از تولد بره از تنفس آن اطمینان حاصل کند و موکوس و ترشحات لعابی روی دهان و بینی آن را پاک کند
- در صورتیکه میزان تلفات و سقط جنین بیشتر از 2 درصد جمعیت بره های متولد شده باشد بایستی دامپزشکی را مطلع کرد.
- خرید دام برای ایجاد گله های مولد بعنوان جایگزین حتما از گله های پاک و دارای گواهی واکسیناسیون شده صورت بگیرد و در صورتی که خرید از دامداری هایی است که وضعیت دام های جایگزین خریداری شده معلوم نیست واکسیناسیون حتما باید بعد خرید انجام گیرد.
- جلوگیری از تردد حیواناتی مثل سگ و گربه در دامداری ها و انبار علوفه و کنسانتره که باعث انتشار عوامل میکروبی می شوند همینطور جلوگیری از دسترسی این جانوران به غذای دام ها و عدم تعلیف میش های آبستن از قسمت های فوقانی علوفه انبار شده که ممکن است به مدفوع گربه یا سگ آلوده باشند  لازم است

  - تغذیه دام های آبستن از گیاهانی مانند شبدر شیرین ، ذرت خوشه ای (سورگوم) ، تاج خروس و یولاف (جو دو سر) می تواند باعث سقط جنین شود.  

 

 

با انواع خواص گوشت گوسفند اینجا می توانید آشنایی پیدا کنید . 

 

اقدامات بهداشتی مورد نیاز برای محل نگه داری گوسفندان:

پرورش بره و گوسفند

 

❇️ قبل از آغاز فصل گرما و قبل از شروع دوره پرواربندی گوسفندان، محل نگه داری باید کودروبی، سمپاشی و شعله افکنی گردد.

❇️قبل از دوره زایش قسمت زایشگاه گوسفندان و آغل باید ضدعفونی گردد.

❇️ کف محل نگه داری و زایشگاه نیز با موادی مانند کاه پوشیده گردد. 

❇️ در صورت خیس شدن کف جایگاه  تعویض شود زیرا رطوبت باعث ایجاد بیماری می گردد.

❇️نصب توری در پنجره های جایگاه برای جلوگیری از ورود حشرات ایجاد حمام های ضد آکنه و ضد قارچ برای شستشوی گوسفندان و پیشگیری از بیماری ها ضروری است.

❇️ پشم چینی و سم چینی گوسفندان که امری ضروری برای سلامت گوسفند و افزایش درصد باروری آن است.

❇️ انجام واکسیناسیون سالیانه در صورت مشاهده گوسفند مریض، این گوسفند تا درمان کامل از سایر گوسفندها جدا گردد.

❇️ پس از زایمان گوسفند جفت آن به سرعت از محل پرورش گوسفندان دور ریخته شود زیرا ممکن است باعث ایجاد بیماری گردد از تماس دست با آن خودداری شود.

❇️ اگر گوسفندی دچار سقط شد از گله جدا و درمان گردد زیرا ممکن است دارای عفونت باشد که ایجاد بیماری کند.

❇️ در قسمت آبشخور گوسفند در صورت ماندن آب راکد، ممکن است حلزون رشد کند و برای نابود کردن آنها باید آب را با محلول مس سولفات ضدعفونی کرد.برای رعایت بهداشت و عدم رشد میکروب ها مرتب کودروبی شود.

❇️ پنجره ها به گونه ای ساخته شوند که نور زیاد به محل پرورش وارد شود تا تاثیر ضدعفونی بر جایگاه بگذارد.

❇️ تهویه مناسب آغل است جزو مسائل مهم برای بهداشت جایگاه است زیرا عدم خروج گازها از آغل موجب بیماری میگردد. 
❇️ برای تهویه، پنجره ها باید از بالا به پایین باز شده تا هوای ورودی به قسمت بالا رفته و عمل تهویه گازهای داخل جایگاه را بهتر انجام شود.

❇️ همچنین تعداد گوسفندان نباید از تعداد استاندارد بیشتر باشد. زیرا تراکم بیش از حد خود موجب بیماری میگردد.

❇️ ایجاد دو حوضچه در محل پرورش گوسفند که یکی برای شستشو و دیگری برای ضدعفونی کردن بدن گوسفند باشد. این حوضچه ها باید با مواد ضدعفونی مانند آهک پر شود.